18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Séta a nagyvilágban

Kitekintünk

Kanizsa József és Németh Nyiba Sándor közös szerzői estje volt Budaörsön
VARÁZSOS, EZERARCÚ BUDAÖRS és NYIBAIZMUS Ne szégyelld, hogy van lelked című könyvek szerzőivel Budaörsön, a Jókai Mór Művelődési Központban író-olvasó találkozóra volt hivatalos 2014. november 24-én Budaörs lakossága. A Kanizsa József-Németh Nyiba Sándor közös szerzői estet megelőzte a hét évvel ezelőtti, az Ifjúsági utca 40. számú ház bejáratánál felavatott Kende Sándor emléktábla megkoszorúzása.
........................................................................ folytatás

Papok táncpárbaja hódítja meg az internetet
A két Rómában tanuló, egymással tánc-párbajt vívó amerikai pap videója olyan sebességgel hódította meg az internetet, mint pár hónappal ezelőtt Cristina nővér bemutatkozása az olaszországi Voice tehetségkutatóban - tájékoztat a CNS és a Vatikáni Rádió angol nyelvű szerkesztősége. A 29 éves New York-i David Rider és a 28 esztendős milwaukee-i John Gibson először áprilisban keltette fel sokak érdeklődését, amikor videóra vették egy jótékonysági rendezvényen, a római Észak-Amerikai Pápai Kollégiumban előadott táncukat. Múlt héten egy római eseményen megismételték a nagysikerű műsorszámot. ................................. folytatás

A Zene Világnapját
Yehudi Menuhin világhírű amerikai származású hegedűművész és karmester kezdeményezésére 1975 óta minden év október 1-én tartják világszerte. 2014. szeptember 30-án, a világnap előestéjén Budapesten az Orosz Kulturális Központban (VI. ker. Andrássy út 120) Oroszországból érkezett művészekkel rendeztek koncertet. Natalja Vinogradova szoprán és Alekszej Parfjonov baritonista a Sztavropoli Állami Operettszínházból, Natalja Korsunova zongoraművésznő pedig Moszkvából érkezett. ............. folytatás

Sikeres kiállítás és szerzői est a Sashalmi Könyvtárban
A Krúdy Gyula Irodalmi Kör a Sashalmi Könyvtár 2014. október 2-ai rendezvényén Hubert Tibor festőművész, kiállítás megnyitója és Vitál Mára költő szerző-estje került megrendezésre. Egy hihetetlen megnyitónak lehettünk szem és fültanúi. Hubert Tibor eredeti foglalkozása tanár, akinél a könyvtár vezetője tanult, érettségizett Goldoványi Zoltán nyitotta meg a kiállítást. ............................................................... folytatás.

Elkészült Székelyföld első székely kapukból álló keresztútja
A "székely golgotát" a hétvégén (augusztus 2-án) avatták a székelyvéckei falunapokon. A tizenöt székely kapuból álló keresztút mindenkinek üzen: aki vallásos, Jézus szenvedéstörténetében tud elmélyülni e helyen; aki a szépet szereti, a faragott, restaurált művekben gyönyörködhet - írja a Székelyhon.ro. ............................................... folytatás

Az első világháború 100. évfordulója
A tragikus történelmünk dátumokkal: 1914. június 28: a hadgyakorlatra érkezett Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörököst és feleségét, Hohenberg Zsófia hercegnőt meggyilkolják Szarajevóben. 1914. július 28: Ausztria-Magyarország hadat üzen Szerbiának, az első világháború kitörése. .................................................. folytatás

Ferenc pápát választotta az év emberének a The Times
A tekintélyes konzervatív brit napilap csütörtöki szerkesztőségi cikkében azzal indokolta döntését, hogy a katolikus egyháznak "kivételes emberre" van szüksége, és úgy tűnik, hogy Ferenc pápa személyében ezt az embert meg is találta.
.............................................................. folytatás

Izraeli énekesnő musicalje II. János Pál pápáról
A híres izraeli énekesnő, Noa írta a II. János Pál pápa életét bemutató musical zenéjét. Noa számára felejthetetlen a szent életű pápával való találkozása, ennek az élménynek a hatására írta a darabot, amelyet Gil Dor és a Solis String Quartet közreműködésével visz színre Duccio Forzano.
.................................................................................. folytatás

Ferenc pápa kedvelt filmje: Babette lakomája
A London Telegraph Daily Tíz dolog, amit nem tudunk Ferenc pápáról című írásából kiderül, hogy a Szentatya egyik legkedvesebb filmje a Babette lakomája. A dán filmdráma a Vatikán által ajánlott minőségi filmalkotások között is szerepel, melyek listáját 1995-ben, a mozi centenáriuma alkalmából adták ki. A brit Catholic Herald cikkét ismertetjük. .............................................................. folytatás

Székely autonómia - Számháború a romániai sajtóban a vasárnapi tüntetés után
Csak az erdélyi magyar sajtó foglalkozott véleménycikkekben is a vasárnapi marosvásárhelyi autonómiatüntetéssel, a román lapok rövid tudósításokban számoltak be az eseményről, általában ötezer résztvevőt említve, a Hargita népe a résztvevőkkel kapcsolatban kibontakozott számháborúról írt. ............................... folytatás

Hírek a számítástechikából - akik most a passzát szelet fújják A számítógép, a számítástechnika egyre jobban életünk részévé válik - még az idősebb korosztálynak is.
Tanuljuk az új dolgokat, mert tanulni kell. A fejlesztők pedig diktálják a tempót, fújják a passzát szelet.
...................................................,,,,,,.... folytatás

A Vatikáni Könyvtár kincsei az interneten
Már az interneten is olvashatók a Vatikáni Könyvtár páratlan értékű kéziratai: elsőként 256 kódexnek készült el a digitális változata. Mintha a kezünkben tartanánk a világ legértékesebb könyveit, amelyeket egyébként sohasem tudnánk megpillantani. Az, amit eddig csak néhány tudós láthatott, most közkinccsé vált - kommentálta az olasz sajtó a kéziratgyűjtemény digitalizálását.
.................................................... folytatás

Ha ellopnák a mobil telefonját...
Bosszúság, kár és további veszélyeztetett helyzet alakulna ki. Márpedig a mobilok lopása eléggé gyakori jelenség. Amíg meg van a készüléke, addig az alábbi óvintézkedést teheti.
............................................... folytatás

A világvégéről, ami nem jön el (egyelőre)
José G. Funes jezsuita, a vatikáni obszervatórium igazgatója a L'Osservatore Romano december 12-i kiadásában kommentálta a prófécia nyomán kitört pánikot. Hangsúlyozza, hogy az embereket mindig is foglalkoztatta létezésük kezdetének és végének problémája. Évezredeken át mindig feltették a kérdést: honnan jöttünk és hová megyünk. .......................................... folytatás

Orbán Madridban: a keresztény értékeken alapuló politika fogja megújítani Európát
Orbán Viktor szerint a keresztény értékeken alapuló politika a történelem folyamán immár sokadszor fogja megújítani Európát. A miniszterelnök ezt szombaton mondta Madridban, ahol Remény és keresztény válasz a válságra címmel előadást tartott a spanyol főváros Szent Pál Egyetemén.
.................................................. folytatás

Velencei gondola érkezett Budapestre
Szeptember 19-én Vittorio Orio velencei gondolás vezetésével Bécsből Budapestre ért az "Egy gondola Európának" küldöttsége. A jótékonysági célból létrehozott szervezet legfőbb célja az, hogy népszerűsítse a Remény Városát, a padovai székhelyű Rákkutató és Hematológiai Központot. A gondola négyfős legénységét dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes fogadta.
................................................... folytatás

Hírportálunkhoz internetes Mellékletet indítunk
2012. szeptember elsején, amelyet majd hat alkalommal tervezünk megjelentetni egyre bővülő tartalommal. A Nemeshegyi Péter jezsuita szerzetes Isten szeretetének muzsikusa Mozart című, 2012-ben a Jezsuita Rend és a Kairosz Kiadó gondozásában megjelent, Fülöp Zsuzsanna szerkesztette, zenei CD lemez mellékletű könyvet folytatólagosan tesszük elérhetővé az érdeklődőknek.
................................................ folytatás

Nézze meg, milyen hatalmas a világegyetem!
Közzétették az interneten a világegyetem eddigi legnagyobb, háromdimenziós térképét. Az új térkép 200 millió galaxis képeit tartalmazza, köztük hétmilliárd éves galaxisokét is. A térképet a több mint húsz egyetemet összefogó Sloan Digital Sky Survey III nemzetközi konzorcium tette közzé augusztus 8-án.
.................................................. folytatás

Sikerekkel búcsúzunk az olimpiától
8 arany, 4 ezüst, 5 bronz... Kilencedik hely a hivatalos éremtáblázaton!
..................................................... folytatás

Áder János az olimpián
Áder János köztársasági elnök (k) magyar szurkolókkal dobol felesége, Herczegh Anita (j2) társaságában a Dorney falu melletti Eton Dorney evezőspályán 2012. augusztus 11-én, a 2012-es londoni nyári olimpia utolsó előtti versenynapján.
.................................................. folytatás

Az olimpiai éremtáblázaton augusztus 9-én hazánk a nyoladik
helyen áll 8 arannyal, 4 ezüsttel és 3 bronzzal.
........................................................ folytatás

Figyelje a magyar olimpikonok szereplését!
Tekintse meg az olimpiai programnaptárt!
........................................... folytatás

Magyarország megnyerte a válságkezelésről szóló brüsszeli vitát
Orbán Viktor miniszterelnök videóüzenete található
............................................... a folytatásban

"Együtt Európáért" - összejövetel Brüsszelben
Európában napjainkban kiújult a széthúzás és a nacionalizmus, gazdasági krízis sújtja az országok nagy részét, és nehéz elképzelni a közös jövőt. Május 12-én Brüsszelben a Square Meeting Center Arany Termében mégis több mint ezren jöttek össze a keresztény mozgalmak és egyházi közösségek szervezésében "Együtt Európáért".
........................................................... folytatás

A Székelyföldet feldaraboló közigazgatási átszervezési terv ellen
tiltakozik Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke Victor Ponta miniszterelnökhöz címzett nyílt levelében, amelyet hétfőn juttatott el az MTI-hez. A levél szerint az új román kormány régiós felosztási terve Székelyföldet három különböző régióba tagolná, ami sértené Románia nemzetközi kötelezettség-
vállalásait, a kisebbségi keretegyezményt, és a regionális vagy kisebbségi nyelvek európai chartáját.
................................................. folytatás

Látogatóban a Kaláris Népművészeti Egyesületnél Füzesabonyban
2012. április 18-án Nyírvasváriból az alapkő letételi ünnepségről Budapestre utazóban Péntek László, az erdélyi Körösfő alpolgármestere, a Körösfői Rákóczi Kultúregylet elnöke és Budapest 18. kerületéből Bauer Ferenc önkormányzati képviselő, a frissen alakult Vasvári Pál Polgári Egyesület alapító tagja meglátogatta régi ismerőseiket, a füzesabonyi egyesület táncosait, akik Molnár Gábor művészeti vezetőjükkel éppen próbát tartottak.
........................................... folytatás

Az egyháziak szerepe Erdélyben
Számos tanulmány, közvetlen elbeszélés és személyes tapasztalás is alátámasztja, hogy Erdély magyarságának megmaradásában, közösség formáló hatásában az egyházak és az egyházi személyek, a papok kiemelkedő érdemeket szereztek a történelem folyamán és napjainkban is. Ezt megerősíti Sebestyén Ákossal, az erdélyi körösfői református lelkésszel lefolytatott beszélgetés.
.................................................. folytatás

Csodálatos geometria a természetben
Háromperces videó a teremtett világ lenyűgöző matematikai rendezettségéről.
......................................... folytatás

Ukrajna - Nemzeti jelentőségű intézmények - Kárpátaljai Magyar Főiskola
A nemzeti jelentőségű intézmények listájára felkerült II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola épülete Beregszász központjában. A kárpátaljai magyarság anyanyelvű felsőoktatásában kiemelkedő szerepet játszó, 1996 óta működő főiskolán jelenleg közel ezer hallgató tanul és több mint 110 tanár dolgozik.
......................................................... folytatás

Magyarországot védi az egyik amerikai konzervatív lap:
Marion Smith: Keresztes hadjárat Magyarország ellen című, a National Review Online-on, március 5-én megjelent írása.
A bal oldali és liberális politikai erők összevont támadást intéztek Magyarország ellen számos nemzetközi sajtóorgánumban. A lejárató
és agresszív támadás célja, a jobb közép magyar kormány megbuktatása és egy új bal oldali politikai elit hatalomra segítése nem csak nálunk, de az egész közép-európai térségben.
..................................................... folytatás

Márfi Gyula érsek válaszlevele David Baer teológia- és filozófiaprofesszornak
"Tisztelt Professzor Úr! Hálás vagyok Önnek, hogy figyelemmel kíséri hazánk sorsát, ugyanakkor nem hallgathatom el kritikai észrevételeimet, amelyeket őszintén igyekszem megfogalmazni. Alapvető kifogásom az, hogy az Ön levele mind a magyarországi, mind az európai helyzet felszínes és egyoldalú ismeretét tükrözi, a távolabbi összefüggések figyelembe vétele pedig teljesen hiányzik belőle."
........................................... folytatás

Gioachino Antonio Rossini
olasz zeneszerző 220 éve született Pesaroban 1792. február 29-én. A bolognai zenei líceumban tanult gordonkázni, később zongorázni. Csupán 18 éves volt, amikor Velencében bemutatták egyfelvonásos vígoperáját (A házassági kötelezvény). Hírnevet az 1813-ban komponált művével, a Tankréddal szerzett magának, ezek után sikeresen meghódította a milánói, római és nápolyi operaházakat is.
.............................................................. folytatás

Film készült a nyolcszáz éves Tamás-kórusról
Ebben az évben ünnepli 800. évfordulóját a lipcsei Tamás-templom és világhírű fiúkórusa, amelynek Johann Sebastian Bach huszonhét éven át volt karnagya és tanítója. Február közepén kezdték vetíteni a németországi mozik a Die Thomaner című dokumentumfilmet.
............................................... folytatás

Amerikai kongresszusi delegáció Budapesten
Az amerikai képviselők befektetőbarát környezetet kértek a kormánytól.
Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozott budapesti látogatásán az amerikai törvényhozás külügyi bizottságának küldöttsége, amely
tájékozódott az utóbbi másfél évben végrehajtott magyarországi reformokról és egyebek mellett azt kérte a magyar kormánytól, hogy a továbbiakban is biztosítsa a befektető- és üzletbarát gazdasági környezetet.
............................................. folytatás

Magyarország ostrom alatt, Magyarország a világlapok címoldalán
Az új alkotmány konzervatív, keresztény értékei Mezei Balázsnak az amerikai katolikus Crisis Magazine-ba írt cikke szerint elfogadhatatlan annak az "agresszív szekuláris" elitnek a számára, ami "működteti az Európai Uniót". Magyarország ritkán került a világlapok címoldalára a második világháború után:
ilyen alkalom volt 1956; 1971, amikor Mindszenty bíboros elhagyta az amerikai
nagykövetséget; és 1989.
........................................... folytatás

Lengyelország-Magyarország-EU-tüntetés
Több százan vettek részt a Magyarországot támogató szimpátiatüntetésen kedden (január 17-én) az Európai Bizottság varsói székháza előtt, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság párt parlamenti képviselői szervezésében, s a tüntetők egy tiltakozó levelet is továbbítottak az EB elnökének.
............................................ folytatás
Orbán Viktor sorsát Brüsszelben és Washingtonban már eldöntötték?
Az ECHO TV HÁTTÉR KÉP műsorában 2012. január 12-én, a Magyar Hírlap Online oldalán egy nappal később láthattuk, hallhattuk az adást. Műsorvezető Bayer Zsolt volt, a vendégek pedig Bogár László és Boros Imre közgazdászok. Ők Ultimátum, vagy "ajánlás" címet adták a műsornak. Bayer két mondatot olvasott fel az Economistból. Az egyik magyarul így hangzott: "Orbán úr - úgy tűnik - egyre inkább magára marad."
A másik mondat pedig: "Az ő jövője már el van döntve, de nem ám a magyar Parlament díszes, fényes folyosóin... nem ott fog eldőlni, nem is a választó dönti el, hanem Brüsszelben és Washingtonban..."
...................................... folytatás

Hótemplom épült Németországban
December utolsó hetében nyílt meg a bajorországi Mitterfirmiansreut falu hóból és jégből épült temploma.
Az ötlet éppen egy évszázados: a cseh határ közelében fekvő hegyi falu lakói 1911-ben építették fel az első "iglutemplomot", mivel nehezményezték, hogy órákat kell gyalogolniuk a legközelebbi, Mauth városában található templomhoz.
................................................. folytatás


Látogatás a L'Osservatore Romano szerkesztőségében - a Rome Reports videója
Mint bármely más újságnál, a L'Osservatore Romanónál is sok ezer példányt nyomtatnak naponta. A szerkesztők itt is határidőre dolgoznak, a fotósok a legjobb pillanatokra vadásznak. A nagy különbség az, hogy ennek az újságnak a kiadója a pápa.
....................................... folytatás

Liszt Ferencre emlékezett a világ
Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját ünnepelte a világ a hét végén: 2011. október 22-én és 23-án. Nagy zeneszerzőnk emlékére a világ számos koncerttermében csendültek fel művei. Több helyen - itthon: Budapesten, Kecskeméten, külföldön: Párizsban, Bayreuthban, Szöulban, Bécsben, Doborjánban (Raiding) - a Krisztus-oratórium.
.......................................... folytatás

Blair: "A vallásszabadság a XXI. század kulcspontja"
"Míg a XX. században a konfliktusok az ideológiából fakadtak, a XXI. század más jellegű ellentét jegyében indult, amelynek döntő pontjai a vallási és kulturális különbségek. Innen kell elindulnunk, és tudatában lenni annak, hogy vallásszabadság nélkül nem létezik szabadság, azaz nem létezik demokrácia."
................................................ folytatás

Steve Jobs egyesítette a technológiát és a művészetet
A vatikáni napilap, a L'Osservatore Romano is megemlékezik Steve Jobsról, az Apple kedden elhunyt megalapítójáról. A lap szerint Jobs "olyan látnok volt, aki egyesítette a technológiát és a művészetet".
A lap arra is emlékeztetett: az 56 éves korában, hosszú betegség után, hasnyálmirigyrákban elhunyt cégvezető a "Szilikon-völgy forradalmának egyik vezetője és szimbóluma volt".
.......................................... folytatás

Makovecz Imre korunk egyik legnevesebb művésze volt
2011. 09. 29.
Makovecz Imre is egyike volt annak a hatvan művésznek, akik köszönthették XVI. Benedek pápát, bemutathatták neki alkotásukat. A kedden elhunyt építészről a L'Osservatore Romano napilap is megemlékezett.
Néhány hete ért véget az a kiállítás, amellyel a világ hatvan vezető művésze köszöntötte XVI. Benedeket pappá szentelésének 60. évfordulója alkalmából.

................................................................. folytatás

Románia - Bálványosi Nyári Szabadegyetem - Orbán ViktorTusnádfürdő, 2011. július 23.
Orbán Viktor miniszterelnök (középen) látogatást tesz a 22. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos), a romániai Tusnádfürdőn. A kormányfő mellett balról Albert Tibor polgármester.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
....................... további képaláírások lásd: folytatás

Az Európai Parlament néppárti frakciójának vezetője,
Joseph Daul szerint "az elmúlt hat hónapban az első magyar soros elnökség szakmai hozzáértéssel és rendkívül sikeresen menedzselte a kulcsfontosságú európai ügyeket".
.................................................... folytatás

Nemzeti emléknap lesz a nándorfehérvári diadal napja
Az Országgyűlés hétfőn az 555. évforduló tiszteletére a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította július 22-ét. A javaslatot, amelyet fideszes és kereszténydemokrata politikusok nyújtottak be, ellenszavazat nélkül, a szocialista képviselők tartózkodása mellett fogadta el a Ház.
........................................... folytatás
Az Egyesült Államok leminősítését helyezte kilátásba
csütörtöki londoni figyelmeztetésében a Moody's Investors Service arra az esetre, ha nem sikerül hamarosan dűlőre jutni az állami adósságlimit emeléséről folyó vitában.
...................................... folytatás

Románia - Vitatott tábla a Mátyás király szoborcsoportnál
Egy kolozsvári magyar fiatalember vitázik járókelőkkel 2011. május 25-én...
................................................................ folytatás